Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

22 maart 1923

Anansi, maar geen Tekoma

Donderdag 22 Maart

’s Nachts en overdag stormachtig; harde regenbuien.’s Morgens heb ik met Roberts gewerkt. Hij bracht eenige spinnen voor me mee v.a. Anānši; Tekoma had hij niet kunnen vinden. Om 11 uur had ik hem alles gevraagd wat ik hem nog te vragen had, met niet heel veel succes evenwel daar hij feitelijk niet in staat is iets uit te leggen. Testamark en Joseph zijn veel intelligenter. Zoo [-*voor*]<ol.is> deze dag voor mijn werk geen succes geweest. Het is hoog tijd dat ik wegga. ’S middags heb ik R. uitgezonden om 2 flesschen bay-rum voor me te koopen. Op St. Thomas is alle bay-rum nu “denatured” en bovendien met water aangelengd. De fabrikant hier op St. John rekent 40 cts. per flesch en dan heeft men de beste bay-rum die te krijgen is.


Via Wikimedia Commons: Double distilled Bay Rum, 1890-1900.

Het lijkt me dat bay-rum een soort eau-de-cologne is en dus niet een alcoholische drank.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s