Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

21 maart 1923

Bezoek aan familie Francis

Woensdag 21 Maart.

’S Nachts wat regen; ook overdag enkele buien, winderig. Daar ik niemand had om mee te werken heb ik deze dag weer besteed aan ’t doorwerken van mijn teksten. Na 4 uur heb ik een bezoek gebracht aan de familie Francis. F. is volbloed neger, Mrs. Fr. blijkbaar niet. Zij zijn goede vrienden van de Penn’s.

                                                           93

Fr. is manager van verscheidene estates; een ijverig, energiek man. Over het wanbeheer van de Yankees raakt hij niet uitgepraat. Het was donker vóór ik thuis was, maar Queenie bracht me veilig thuis. Ik heb besloten Vrijdag naar St. Thomas te gaan, daar ik daar mijn tijd nuttiger kan besteden op ’t oogenblik.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s