Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

17 maart 1923

Wat men hier ‘de lente’ noemt

Zaterdag 17 Maart

Winderig, maar warm weer. ‘Snachts regen. Het regent tegenwoordig iederen nacht. Niet aanhoudend, maar eenige flinke stortbuien. Als dit weer aanhoudt zal ik kunnen zien wat men hier “de lente” noemt. Ik heb dezen dag aan het doorwerken van een deel van mijn teksten besteed. Over verschillende plaatsen moet ik *nader* informatie hebben, ook over de diverse planten die voor medicijn gebruikt worden. ’s Middags weer gebaad in de baai. Roberts liet me door zijn dochtertje meedeelen dat hij Maandag weer bij me komt. En Ludwig Joseph die ik onderweg ontmoette zei Dinsdag te zullen

91

komen. Penn is, als steeds, den heelen dag in actie. Van den gouvernementsdokter willen de menschen niets weten en terecht. Hij is een volkomen onbruikbaar individu. Instrumenten bezit hij niet (alleen een morfine-spuit). boeken evenmin. Hij is te lui om patienten te bezoeken en als hij ze bezoekt is hij te lui om te ze te onderzoeken. Zoo wordt dan Penn niet alleen als geestelijke maar ook als medicus gehaald. Met den vorigen medicus, die goed schijnt geweest te zijn, ging hij dikwijls mee en zoo heeft hij veel geleerd; maar ‘t is toch hoognoodig dat er hier een behoorlijk medicus gestationeerd wordt.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s