Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

15 maart 1923

Voor ‘t laatst met Roberts?

Dinsdag 15 Maart

Winderig weer, ’s avonds regenbuien, maar niet koel. Vandaag voor ’t laatst met Roberts gewerkt die vanmid-

                                                           89

dag verklaarde men niets meer te weten. Bovendien moet hij planten met het oog op de [-….] aanstaande nieuwe maan. De Hatten zijn vanmiddag om half drie naar Cruz Bay vertrokken. Hatt heeft mij gewaarschuwd dat Penn een dure reiskameraad is daar hij nooit loopt en in ’t algemeen nooit zelf iets doet, maar voor alles zijn menschen moet hebben. Hatt vrees[*..*+]<de> dat hij [-ook] te duur zal blijken als ik niet van te voren precies met hem afspreek wat hij zelf en wat ik van zijn reiskosten zal betalen. Het uitstapje naar Tortola is dus ook in dit opzicht nuttig geweest, dat wij Penn’s wijze van reizen hebben leeren kennen. De Hatten heden vertrokken


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s