Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

23 februari 1923

Exploratietocht te paard

Vrijdag 23 Februari

Zonnig warm weer. Om 12 uur een regenbuitje. In twee roeibootjes hebben we vanochtend met Pen en 2 roeiers eenige “creeks” (inhammen) van Coral Bay geëxploreerd. Pen en Mevr. H. gingen om half elf naar huis, Hatt en ik zetten het onderzoek voort en namen ook een bad. Om 1.15 waren we thuis. ’S middags van 2.30 tot 8 uur exploratietocht met Pen [-*.*] te paard. We bezochten achtereenvolgens Old Oven, Annaberg (Leinsterbay) en Mary’s Point. In de eerste en de laatstgenoemde streek vonden we veel potscherven, zoodat we op die 2 plaatsen opgravingen zullen moeten verrichten. Prachtige rit terug bij (halve) maanlicht.


Via Wikimedia Commons: Leinster Bay Waterfront is owned and managed by Virgin Islands National Park. It is a site in the National Underground Railroad. St. John. Aan de overkant ligt Mary’s point en aan de oever aan de linkerkant ligt Annaberg.

Via Wikimedia Commons: The windmill in the Annaberg Sugar Mill Ruins on Saint John, United States Virgin Islands.

Via Wikimedia Commons: Mary Point Estate; Saint John, United States Virgin Islands.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s