Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

31 januari 1923

Bezoek van het echtpaar Holst

Woensdag 31 Januari

Winderig weer en tot 12 uur herhaaldelijk regenbuien, zoodat we telkens ons werk moesten staken om de in-

                                                                          65

strumenten niet te nat te maken. We zijn den heelen dag bezig geweest met opmetingen om het terrein rond de opgravingen later in kaart te kunnen brengen. De arbeiders hebben we ondertusschen aan het vullen van de gaten laten werken. Vanavond om 9 uur, toen we juist naar bed zouden gaan, bezoek van het echtpaar Holst en een andere Deen, zoodat het kwart voor elf was voor we ons konden terugtrekken. Mevr. Holst deelde me mee, dat er in de stad nog menschen te vinden zijn die negerhollandsch spreken. Zij kent er verscheidene.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s