Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

18 januari 1923

Vrijwel zeker kannibalisme

Donderdag 18 Januari

Het werk op dezelfde plaats voortgezet. In de oude sleuf vond Hatt vandaag menschenbeenderen; uit de situatie valt met vrijwel volstrekte zekerheid op te maken dat hier kannibalisme geheerscht heeft. Het was vandaag winderig weer, maar geen regen. Bij het baden hadden we in ’t geheel geen last van sandflies. We zijn vandaag begonnen met nog meer scherven weg te gooien dan we al deden.

                                                                          56

Wij bewaren nu alleen versierde stukken of om een of andere reden bijzonder merkwaardige. Het is jammer dat we niet alles bewaren kunnen, vooral met het oog op het reconstrueeren van heele potten wat nu natuurlijk onmogelijk is. Maar het kan niet anders en in ieder geval hebben we een ontzaglijk aardewerkmateriaal bijeen. Als we alles bewaarden zou de vracht niet te betalen zijn. Het zal toch al een uitgaaf van belang zijn.


Via Wikimedia Commons: Taíno pottery from pre-Columbian ages, at El Fortín del Conde de Mirasol, Vieques Island (ten westen van St. Thomas). License: Jaro Nemcok, http://nemcok.sk/copyright.htm


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s