Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

2 januari 1923

Een vijfde arbeider

Dinsdag 2 Januari 1923

Vandaag bijzonder hard gewerkt. Wij hebben een vijfden arbeider aangenomen, een neger, om vlugger op te schieten en er is vandaag weer zooveel gevonden dat wij met het inpakken van de scherven enz. achterraakten zoodat het half zes was

                                                                          44

toen we het terrein verlieten. Ons dagelijksch bad is er bij ingeschoten. Thomas is aangezegd dat hij niet terug wordt verwacht vóór hij Dr. Mortensen het verschuldigde houtskool heeft gebracht. Hij accepteerde het vonnis zeer gedwee en presenteerde uit zich zelf om nog meer naar het kamp te dragen dan we hem vroegen. Vermoedelijk zal Dr. M. zijn houtskool nu wel gauw krijgen. Tijdens onze afwezigheid had Dr. M. de plaats waar onze tenten gedaan hebben, goed laten prepareeren. Het grootste deel is bedekt met een laag wit zand en ook rond mijn tent is nu een greppeltje gegraven. Wij verlangen weer te gaan kampeeren om de muskieten die het slapen in Dr. M’s huis tot een twijfelachtig genoegen maken. Ik vrees evenwel dat onze tenten, ondanks alle voorzorgsmaatregelen het niet heel lang uit zullen houden.


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s