Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

27 mei 1923

Nog 23 pagina’s

Zondag 27 Mei

Vanochtend om half zes kwam Nobi op mijn deur bonzen om me te vertellen dat de Johanna gekomen was en dadelijk weer weg ging naar Saba om vandaar rechtstreeks naar Curacao te gaan. Ik zond hem naar den havenmeester met het verzoek het schip niet te laten weggaan voor ik de zaak met Mussenden had kunnen bespreken. Hij kwam terug met de boodschap dat het schip nu naar Saba ging, Dinsdag hier zou terugkomen en dan van hier naar St. Martin zou gaan. Woensdag zou het dan via Saba en St. Thomas naar Curacao vertrekken. Dit werd me later bevestigd door den kapitein, die Nobi naar me toe had bestuurd. Den heelen dag gekopieerd. Nog 23 pagina’s. Temp. 6 a.m. 75o; 8.30 a.m. 81o; 10.30 a.m. 83o; 11 a.m. 85o; 12: 86o; 1 p.m. 88o; 2 p.m. 87o; 3 p.m. 86o; 4 p.m. 84o; 10 p.m. 76o.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s