Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

11 mei 1923

Een ware koraalcultuur

Vrijdag 11 Mei

Den heelen dag op Golden Rock gewerkt: 7.30-12 en 1-5.30. De nederzetting strekt zich buiten de grens van Golden Rock uit, nl. op Concordia. ’S middags heeften Mussenden op mijn verzoek den politie-brigadier naar de diverse eigenaars van Concordia gezonden om voor mij permissie te vragen daar te graven, welke permissie zij gaven. De rijkste vindplaats op Golden Rock ligt ten N. v.d. ruïne, maar in den namiddag vond ik een merkwaardige vindplaats ten Z. v.d. ruïne: een ware koraalcultuur, weinig schelp en tot nog toe geen steen. Het paard dat ik berijd is mij te schichtig. Ik heb Mussenden om een ander gevraagd en zal nu morgen de hengst Prins gebruiken. Temp. 7 a.m. 77o; 12: 87o; 12.45 (lucht bedekt) 84o; 1 (zon weer even geschenen) 86o; 10 p.m. 76o.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s