Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

3 mei 1923

Een steenen stamper

Donderdag 3 Mei

Vandaag ben ik met D[-*…..*]<ol.aisy> als drager naar Hell’s gate en de zwavelmijn geweest. Onderweg, in Windwardside, ontmoette ik den Holl. politiebrigadier, die me bij menschen bracht die een steenen stamper hadden. Ze wilden er wel van scheiden ten bate v.h. Ethn. Mus en wij spraken af dat ik het op mijn terugweg zou komen halen. Om 3.30 waren we thuis. Vervolgens de laatste kist gepakt. Om 4 uur kon ik gaan baden, een buitenkansje. ’S avonds met Benesch meegegaan naar Schrils. Temp. 7 a.m. 72o; 10 p.m. 72o.


Foto van de stampers in De Josselin de Jong (1947: VII). Nummer 19 en 20 zijn van koraal, 17 en 18 zijn van steen. Is een ervan de hierboven genoemde?


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s