Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

27 april 1923

Trespassers will be prosecuted

Vrijdag 27 April

De opgraving met 4 arbeiders voortgezet. Op. + 80 cM diepte beginnen de scherven schaarscher te worden. Het werk vordert langzaam, ten gevolge van de vele steenen en de minderwaardigheid van de arbeiders. Copper (de doofstomme) is nog de beste. ’S middags kwam de Holl. politie-brigadier kijken. Het is wel aardig om te zien hoe [-*..*] menschen lanzamerhand belangstelling voor een dergel. onderzoek krijgen. Ik kan nu ieder dien ik niet gebruiken kan, wegjagen daar Lampe [+*..*]<op> mijn verzoek een bord heeft laten plaatsen met de woorden: no admittance on these premises, trespassers will be prosecuted. Ik had den eersten dag zooveel last v. h. publiek dat ik er wel een eind aan moest maken. Mej. Slothouwer bracht ’s avonds uit Windwardside een buitengewoon dik schedelfragment voor me mee, alles wat over was van een kolossalen schedel die daar gevonden is. Temp. 7 a.m. 71o; 6 p.m. 74o.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s