Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

30 maart 1923

Het verkeerde hotel

Vrijdag 30 Maart

Hetzelfde weer. ’S morgens brieven geschreven. Om 10 uur

                                                           96

opgebeld door chief judge McKane: dat een vriend van hem, een ‘eminent archeologist’ mij graag zou ontmoeten en of ik om 1 uur met hen wou lunchen in ’t hotel. Ik verstond: Grand Hotel en ging daar dan ook heen. Toen ik er een halfuur gewacht had zonder dat mijn gastheeren verschenen waren, wandelde ik naar Krumbay op. Intusschen hadden de heeren op me zitten wachten in American Hotel zooals de judge later vertelde door de telephoon. Niets aan te doen. In den namiddag, terwijl ik zat te schrijven, verscheen de judge met een marine-arts in een auto. De eminent archeologist, vernam ik nu, was Farabee geweest, die om 3 uur het eiland had verlaten. Overigens waren de verhalen van den judge eenigszins verward daar hij dronken was. Ook de medicus die [-* ste*] voortdurend allervriendelijkst maar dom lachte was niet volkomen sober. Gelukkig [-*verschenen*] verdwenen ze gauw weer, nadat de judge me gastvrijheid op St. Croix had aangeboden voor ’t geval ik daar wilde graven.


Met Farabee, bedoelt De Josselin de Jong William Curtis Farabee, een bekende antropoloog die in deze periode met name in Zuid Amerika aan het werk was. Een portretfoto staat in de eerste link.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s