Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

27 maart 1923

Kopiëren te Nisky

Dinsdag 27 Maart

Hetzelfde weer. ’s Morgens naar de stad waar ik na lang zoeken met Monsanto er in slaagde in een winkel 50 oude jute zakken op te koopen. Een oude neger zal daar nu kleine van maken; er kunnen wel 150 uit waarschijnlijk. De zakken kosten 7,5 cts per stuk, de groote nl. ’s Middags gecopieerd te Nisky. ’s Avonds heb ik lang buiten zitten praten met kapitein Jeppesen die me een anderen kijk heeft doen krijgen op allerlei menschen die we hier ontmoet hebben. Over de negers dacht hij als ik. Ik denk niet dat ik met het manuscript klaar kom vóór mijn vertrek; maar in dat geval mag ik het meenemen. [-Gisteren*ver….*] He- den een postpaket naar huis gezonden.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s