Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

11 maart 1923

Bezoek aan de familie Marsh

Zondag 11 Maart

Rustdag. ’S morgens naar de kerk. Warm weer; ’S middags wat bewolkt en een beetje regen. Om 4 uur hebben we een bezoek gebracht aan het huis v.d. eigenaar van Carolina Estate, Mr. Marsh, kleurling, die altijd dronken is. Overigens zeer geschikt en intelligent ook. We vinden alleen zijn vrouw en kinderen, maar bleven niet lang daar Mrs. Marsh min of meer ziek bleek te zijn.[1]


[1] Theodore De Booy 1919 – St. Croix Archaeology (yumpu.com)

Citaat uit De Booy, Th. (1919) Archaeology of the Virgin Islands. In:, Indian Notes and Monographs, Vol. 1, nr. 1. New York: Museum of the Indian, Heye Foundation. p. 48.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s