Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

21 februari 1923

Zeeziek naar St. John

Woensdag 21 Februari

Vanochtend om 8 uur vertrokken wij in de motorboot v.h. gouvernement, met Monsanto Jr en reverend Romig, naar St. John. Het was mooi weer, maar wat winderig zoodat er in zee nogal deining was. Om 9.30 ongeveer kwamen wij te Cruz Bay, aan het Westeinde v.h. eiland, waar wij den gezaghebber, Dr. Richardson bezochten. Terwijl Mevr. Hatt, die zich ziek voelde, wat rustte, gingen wij in de buurt een boarding-house bezichtigen, waar we voor 2 dollar p.p.p.d. zouden kunnen logeeren Om 10.30 vertrokken we weer, nu naar Emmaus, de Hernh. missie, waar Rev. Romig ons zou introduceeren. Het was in zee vrij ruw, vooral toen er een zware regenbui kwam opzetten. Mevr. Hatt was buitengewoon zeeziek. Zij had telkens een emmer noodig en tegen het einde van de reis was zij vrijwel bewusteloos. Hatt en ik voelden ons allerellendigst. Kort voor we Emmaus bereikten moest ik ook van de emmer gebruik maken. In Emmaus werden we zeer vriendelijk ontvangen door Mrs. Penn, de vrouw van reverend Penn, [-volb] beide volbloed- of bijna volbloed negers. Nadat we wat sandwiches gegeten hadden die Romig had meegebracht vertrok de boot weer met Romig en Monsanto. Om 3 uur ongeveer [-*…*] gingen Hatt en ik met Penn te paard den nabijgelegen heuvel (Bourdeau*x*) beklimmen om

                                                           79

de plaats te onderzoeken waar de Booy indertijd een schelphoop ontdekt meende te hebben. Het bleek echter alles recent[-e] te zijn. Een prachtige rit, maar slecht, smal pad, langs steile helling, Mijn eerste ondervinding op ’t gebied van paardrijden. We genoten supper t h.v. de Penn’s. We zijn ondergebracht in een klein leeg huis, 2 kamers en een soort keukentje, maar Mrs. Penn zal voor onze maaltijden zorgen.


Via Wikimedia Commons: Emmaus Moravian Church ruins, Amaury Laporte,

Emmaus ligt iets ten westen van Hurricane Hole, Oost St. John. Via Wikimedia Commons: U.S. National Park Service, restoration/cleanup by Matt Holly.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s