Di hou creol: De Josselin de Jong komt aan op St. Thomas (13 december 1922)

In deze aflevering van De Josselin de Jongs Dagboek betreffende de expeditie naar de Antillen lees ik de aantekeningen voor van 9 tot en met 13 december 1922. Na een, volgens mij, saaie reis bij een vervelende maatschappij, komen de archeologen aan op St. Thomas en direct worden ze als belangrijke personen gezien.

De tekst was redelijk saai… Toch heb ik een paar items die wat extra aandacht kunnen krijgen. Zo worden Hatt en De Josselin de Jong uitgenodigd om op 14 december kennis te komen maken met de gouverneur. Dat is op dat moment Henry Hughes Hough. Meer informatie over hem is te vinden op de Engelstalige wikipedia-site over hem. Die vindt u hier.

Henry Hughes Hough in 1916.jpg
Hough in 1916 (Via Wikipedia)

Vervolgens lezen we dat De Josselin de Jong en het echtpaar Hatt zullen logeren in het Grand Hotel in Charlotte Amalie. Meer informatie vindt u hier.

File:Former Grand Hotel Charlotte Amalie.JPG - Wikimedia Commons

Grand Hotel, Charlotte Amalie, US Virgin Islands (Bron: Wikimedia Commons)

Ten slotte lezen we dat men zal gaan samenwerken met mensen die ook al voor De Booy werkten. Over deze Nederlands-Amerikaanse archeoloog die als eerste serieus archeologisch veldwerk verrichtte naar de oudste bewoners van St. Thomas en St. Croix is informatie te vinden op deze wikipedia-site.

Theodoor Hendrik Nikolaas de Booy.png
Theodoor de Booy (Bron: The National Cyclopaedia of American Biography, Volume XVII, 1920, pages 314–315)

2 responses to “Di hou creol: De Josselin de Jong komt aan op St. Thomas (13 december 1922)

  1. Ik was nieuwsgierig naar gouverneur Hough en hoe het kan dat iemand met zo’n Engelse naam op het Franse Saint Pierre is geboren. Ik heb dat (nog) niet kunnen vinden, maar er viel me wat anders op. Hough’s voorganger was Sumner Ely Wetmore Kittelle. Kittelle stamde af van een Joachim Ketel uit Mecklenburg die via Amsterdam in 1642 naar Nieuw Amsterdam (het latere New York) verhuist. Als ik het goed heb is zijn derde voornaam Wetmore een vernoeming naar zijn grootvader. (Amerikanen gebruiken wel vaker familienamen als voornaam.) Dat “Wetmore” is opvallend, omdat Alexander Wetmore een uitgestorven loopvogel naar De Booy heeft genoemd. Ik heb niet kunnen vinden of de gouverneur en de ornitholoog familie van elkaar zijn. Alexander Wetmore was getrouwd met Annie Beatrice van der Biest Thielen, geboren op Curaçao en o.a. werkzaam geweest als tolk/vertaler Nederlands, Spaans, Engels en … de creooltaal Papiamento. Allemaal toevallige links met Nederland, maar wel grappig!

    • Wat een ontzettend leuke vondsten! Dit soort zoektochten maken het werk helemaal leuk en ik had niet gedacht dat we nu al zo veel informatie bij de teksten konden vinden. Enfin, binnenkort begint het échte werk op St. Thomas. Deze week even te druk voor school, maar volgende week komen er weer afleveringen.
      Hartelijke groet,
      Cefas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s